Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

סוויט סלבריישן

הענבים שייכים למשפחת הגפניים (Vitaceae). הם פירות מסוג ענבה (Berry)
מזינים מאוד עם תוכן של רב של רכיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. לכן, טמון בהם פוטנציאל
של יתרונות בריאותיים רבים עליהם נסביר במאמר זה.

ענבים מגיעים בצבעים ובצורות שונות. יש ענבים אדומים, ירוקים וסגולים, ענבים נטולי זרעים, וכמו כן תוצרי ענבים שונים, כמו ריבת ענבים, מיץ ענבים, צימוקים, סולטנות והמפורסם והידוע ביותר הוא – יין.


אם נחזור 8,000 שנים אחורה, גפני ענבים הראשונים שגדלו היו באזור המזרח התיכון. כיום, 72 מיליון טונות של ענבים מעובדים מדי שנה ברחבי העולם, בעיקר לייצור יין. כלומר, 7.2 טריליון גלונים של יין מועברים לכל מקום בעולם. הרכיבים התזונתיים בענבים מציעים יתרונות בריאותיים שונים. השילוב של מראה מדהים וטעם מתוק גורם לענבים להיות חטף ביניים בין ארוחות וכתוספת מרעננת לפירות וירקות אחרים.

הערכים התזונתיים של הענבים

קלוריות

ישנם 110 קלוריות
קלוריות בכוס ענבים.

ויטמינים ומינרלים

הם מקור נהדר לפיטו-נוטריינטים, בעיקר פנולים, ופוליפנולים, ומכילים ויטמינים אחרים כמו ויטמין K, A, C ו-ויטמין B6. כמו כן, הם עשירים בתיאמין, ריבופלאבין, ניאצין, ופולאט, ומכילים מינרלים כמו אשלגן, סידן, מגנזיום, זרחן, ונתרן.

נוגדי חמצון

ענבים הם מקור טבעי של נוגדי חמצון,
זה מסביר את הסיבה שהם עוזרים להפחית את התפתחות מחלת הסרטן. יש להם גם פוליפנולים והטבות רבות נוספות.

פחמימות

מנה של ענבים מכיל
 24 גרם של פחמימות בריאות ו-1 גרם של סיבים

הערכים התזונתיים של הענבים:

1. מקלים על קלקול קיבה

ענבים מקלים על חום, מרפאים צרבת והפרעות בבטן. הענבים גם מתעכלים בקלות ולא מעמיסים על מערכת העיכול ונחשבים למזון קליל ומזין.

2. טובים לעור הגוף

העור והזרעים של ענבים אדומים מכילים רסברטרול השולט בתהליך ההזדקנות ותורם לאריכות ימים. רסברטרול הוא סוכן טוב למניעת סרטן ששומר על חוזק העור.
ענבים והזרעים שלהם מכילים מידה גדולה של נוגדי חמצון. הם יעילים פי 50 יותר מאשר ויטמין E ופי 20 יותר אינטנסיביים מאשר ויטמין C.
נוגדי חמצון אלה מגנים על העור מפני זיהומים ורעלים. בנוסף הם מתקנים את הקולגן.

3. מקדמים פעילות אנטי-בקטריאלית

לענבים אדומים יש תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות המגנות מפני זיהומים רבים.
התכונות האנטי-ויראליות הן גם בעלות ערך חשוב להילחם נגד זיהום הפוליו ונגיף ההרפס סימפלקס.
מיץ ענבים יכול לסייע להתמודד עם זיהומים חיידקיים במעיים ובמערכות שונות בגוף

4. עוזרים להימנע מסרטן השד

מצא כי מיץ הענבים הסגול או בשם אחר מיץ ענבים קונקורד מסייע במניעת התפתחות גידולים בשד.
הענבים מסייעים להימנעות ממגוון רחב של סוגי סרטן, וישנם כמה מחקרים שממחישים במיוחד את מיץ הענבים כאמצעי מניעה משכנע נגד התפתחות גידול בשד.
כימיקלים מסוימים בענבים מונעים ארומטיזציה של אנדרוגן לאסטרוגן, אשר מאמינים שהוא המרכיב המרכזי שתורם להתפתחות גידולים בשד בקרב נשים.

5. מסייעים להתמודד עם מחלת סוכרת

לאחרונה, מחקרים הראו כי תמצית של קליפת ענבים מפעילה השפעה מעכבת על היפרגליקמיה ועשויה לסייע בניהול מחלת הסוכרת.

6. מסייעים לטפל בעצירות


ענבים מוגדרים כמזון משלשל כי הם מכילים חומצה אורגנית, סוכר ותאית. הם עשירים בסיבים מסיסים, המקדמים עיכול והפרשה של צואה בריא

7. מחזקים את העצמות

ענבים הם מקור נהדר של מיקרו חומרי הזנה כגון נחושת, ברזל, מנגן, אשר כולם חשובים למבנה העצם. צריכת ענבים יכולה למנוע את תחילתה של דלקות ומחלות שקשורות להזדקנות כמו אוסטאופורוזיס. מנגן הוא מרכיב קריטי בגוף, אשר מסייע לעיכול חלבון, תומך בייצור קולגן ובתפקוד מערכות החישה בגוף.

8. מונעים הפרעות בכליות

ענבים מסייעים בהסרת חומצת שתן ומפחיתים את עומס העבודה של הכליות. ענבים, בעלי תוכן מים גבוה, יכולים לעזור להפחית באופן משמעותי את החומציות הנגרמת על ידי חומצת השתן על ידי עידוד מתן שתן.

9. מועילים לטיפול באלצהיימר

"רסברטרול", שהוא מרכיב חיוני ביינות אדומים משמש לטיפול במחלת האלצהיימר. מחקרים גילו כי ענבים יכולים לשפר את תפקוד המוח וגם לעכב את ניוון מערכת העצבים שנגרם כתוצאה מהמחלה.

10. משפרים את הראייה ומסייעים
בטיפול בקטרקט

כפי שנאמר קודם לכן, ענבים אדומים הם מקור עשיר ביותר של "רסברטרול" שיעיל נגד חמצון. הם ממלאים את תפקידו של סוכן מעכב נגד אנזים מסוים שגורם להתנוונות רקמות.
מחקרים הראו כי צריכה יומית של שלושה ענבים יכולה להפחית את הסכנה של ניוון מקולרי ביותר מ-36%.

11. אנטיהיסטמינים

ענבים אדומים מכילים את הפלבונואיד הידוע קוורצטין. הוא נותן השפעה אנטיהיסטמינית מלבד תפקידו כסוכן למניעת מחלת הסרטן. לכן, ענבים מועילים ויכולים לסייע בטיפול של דלקות שונות.

12. מניעת מחלות לב ומחלות שקשורות למערכות הלב

בצרפת שיעור האנשים שסובלים מזיהומי הלב הוא נמוך מאוד, ובין השאר נוטים לייחס זאת לצריכה גבוהה של ענבים ויין אדום.
מיץ ענבים ויין מכילים סוכנים למניעת מחלות סרטן, למשל, פוליפנולים, פלבנואידים ורסברטרול. אלו הם נוגדי חמצון המונעים חמצון של כולסטרול LDL, אשר הוא הגורם העיקרי לבעיות לב שונות. אלה מסייעים להקל על הסכנה אם יש רמה מוגברת של כולסטרול, יתר לחץ דם, קרישי דם ומחלות לב שונות. ענבים מגבירים את רמות תחמוצת החנקן בדם, המסייעת להתמודדות מול קרישי דם.

13. משפרים את כוח המוח

מחקרים מצאו כי רסברטרול הנמצא בין השאר בענבים, יכול להגביר את זרימת הדם למוח באופן משמעותי ובכך משפר את התגובתיות המנטלית.

14. משמשים כסוכנים נגד מחלת הסרטן

"רסברטרול" שולט על התפתחותם של גידולים והוא גם מגן על העור מפני קרני UVB לא בטוחים של השמש.
בנוסף תוצרים טבעיים שמורכבים מענבים אדומים מגנים על הגוף מפני קרינה במהלך הטיפול בסרטן.

15. מחזקים את המערכת החיסונית

יתרון יוצא מן הכלל בין כלל היתרונות האחרים של ענבים אדומים. ענבים אדומים הם הפרי הטבעי הטוב ביותר שבעזרתו אנחנו יכולים לחזק את המערכת החיסונית שלנו.

16. מסייעים לירידה במשקל

בקליפה של ענבים אדומים יש מקור עשיר ביותר של סאפונין. זהו חומר כימי שמונע את ספיגת הכולסטרול לתוך זרימת הדם על ידי אחסון שלו, בכך הוא מסייע למנוע השמנת יתר ומחלות לב.

האם יש השפעות מזיקות לענבים?

תגובות אלרגיות

ישנם אנשים שאלרגיים לענבים, למעשה, מגע זה יכול להפעיל תגובה שלילית אצל אנשים מסוימים. תופעה זו עדיין נחשבת לנדירה מאוד, אך יש אנשים שעלולים לחוות הלם אנפילקטי לאחר אכילת ענבים.
כמה מתופעות הלוואי הרגילות של אלרגיה לענבים כוללות סרפדת, כתמים אדומים, צפצופים בזמן נשימה ונשימה דרך האף. נקודה קריטית נוספת שחשוב לציין, אם מישהו מראה תסמינים של אלרגיה לענבים לא אומר שהוא/היא מושפעים מהענבים. יש סיכוי גבוה כי הוא/היא רגישים לחומרי ההדברה שמרססים על הענבים ולא לענבים עצמם.

מאיץ עלייה במשקל

הצריכה היומית של ענבים משפיעה באופן ישיר על ניהול משקל הגוף וניתן להשתמש בהם לירידה במשקל עקב תכולת הקלוריות הנמוכה שלהם. כוס אחת של ענבים מכילה רק 100 קלוריות כלומר, ניתן לאכול אותם ללא חשש מצריכה מרובה של קלוריות.
אכילת כמות גדולה מדי של ענבים על בסיס יומי במשך תקופה ארוכה של זמן יכולה להיות מסוכנת מכיוון שהיא יכולה להשפיע על הצטברות של קלוריות נוספות וכתוצאה מכך תחוו עלייה במשקל.

יכול לגרום עומס יתר של פחמימות

אכילת כמות מוגזמת של ענבים יכולה לגרום לצריכת הפחמימות להיות גדולה מדי. יותר מדי פחמימות בגוף הוא מצב שבו אנו בסופו של דבר מקבלים יותר פחמימות בשגרת התזונה שלנו מאשר שנדרש על ידי הגוף שלנו.
כתוצאה מכך, חשוב לאכול ענבים במידתיות כדי למנוע סוכרת מסוג 2, נפיחות ושחיקה של בלוטת האדרנל.

עלול לגרום לקלקול קיבה

ענבים מועילים למערכת העיכול שלנו מכיוון שהם מסייעים במניעת צרבת, קלקול קיבה ועוד בעיות אחרות הקשורות למערכת העיכול. למרות זאת, לאכול יותר מדי ענבים יכול לגרום לתחלואה בקיבה ולקלקול קיבה בשל נוכחות גדולה של סיבים תזונתיים מסיסים.

עלול לגרום להקאות ובחילות

סיבים תזונתיים בענבים שימושיים עבור מערכת העיכול שלנו מכיוון שהם עוזרים לשמור על מערכת העיכול בריאה. הסיב התזונתי יכול להוות בעיה אם אתם לא רגילים לאכול כמות גדולה של סיבים על בסיס קבוע ולהוביל לאי נוחות בבטן ולפעמים לבחילה והקאות.

יכולה להיות אינטראקציה עם תרופות מסוימות

ענבים הם מדללי דם אופייניים והם יכולים להאט את תהליך קרישת הדם ובכך לעזור להפחית את הסיכון לשבץ וגם לשמור על מערכת הלב וכלי הדם בריאים.
אכילת ענבים יחד עם וורפרין/קומדין (תרופה נגד קרישת דם אשר מאטה את תהליך הקרישה של הדם בדיוק כמו ענבים) עלול להגביר את הסיכון לחבורות ודימום.

הריון

אכילת מספר מוגזם של ענבים בזמן הריון עלולה להגביר את החום בבטן ולעורר בעיות עיכול כמו שלשולים. שלשולים בזמן הריון מסוכנים מאוד מכיוון שהם גורמים לנשים לאבד נוזלים במהלך ההיריון.

כמה ענבים מומלץ לאכול על בסיס יומי

ניתן לצרוך ענבים מדי יום כדי לשמור על הבריאות. מומלץ למבוגרים לאכול שתי מנות של ענבים ביום. מנה אחת של ענבים שוות ערך ל-1/2 כוס שזה אומר בערך 16 ענבים ב-1/2 כוס. אפשר לאכול כמה ענבים או לשתות מיץ מענבים אחרי ארוחה.

סיכום

צריכה של ענבים היא טובה עבור כלל מערכות הגוף. יחד עם כוחות הריפוי שמוטבעים בענבים, הם יכולים גם להזיק לנו אם נאכל יותר מדי כמו כל סוג מזון שלא צורכים במידה.
כדי לשמור על בריאות, אכילת ענבים צריכה להיות במידה מתונה ואם הגוף שלנו לא רגיל לעכל סיבים תזונתיים מומלץ להתחיל עם כמות קטנה עד שמערכת העיכול תתרגל אליהם.